Falsterbo

De har problem i Falsterbo.

Här är bakgrundshistorien: Falsterbo ligger fantastiskt vackert, alldeles vid havet och med underbara stränder och fina hus. För ungefär hundra år sedan, när det blev populärt med badturism började staden växa (vilket den inte gjort sedan medeltiden) och bland annat byggdes ett badhotell alldeles vid havet. Sedan revs det och sedan dess har ingen byggt på tomten. Hela tiden har det talats om att ifall den bebyggs igen, så skall det bli ett nytt hotell. Tomten har sålts några gånger och nu vill de nuvarande ägarna bebygga den, men inte med ett hotell utan med lägenheter. De flesta i Falsterbo vill inte att det här skall ske och har gjort sitt yttersta för att förhindra byggnationen.

Men det viktiga är egentligen inte detta, utan att det har gjorts arkeologiska provgrävningar på den här markplätten. Och då hittade man rätt spektakulära fynd, med Falstebomått mätt. Kanske har man faktiskt funnit platsen för det medeltida Falsterbo, som man fram till nu inte har vetat var det ligger. Allt detta vill alltså lägenhetsförespråkarna schakta bort.  I Sydsvenskan har det stått om detta. Läs artikeln här.

Dick inspekterar tomten och förklarar att staden mycket väl kan ha legat på den här platsen, rent teoretiskt:

Förhoppningsvis ändrar fynden en del och en rejäl arkeologisk undersökning blir av.

Om jag har några danska läsare (Vilket jag tyvärr inte tror att jag har. Kan någon tipsa en dansk?): Det är nu det är dags för er att bli förbannade. Svenska girigbukar vill utplåna en viktig plats i dansk medeltidshistoria. Gör en stor sak av detta, är ni snälla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s