Ursprungligt luciatåg…

Jag råkade nyss se på DN och SvD att en rektor i Bromölla blivit näthatad för att hon och andra i kommunen tänkt sig att eleverna i årskurs tre på en skola i kommunen skulle ha ett så kallat ursprungligt luciatåg. Jäkla märkligt att folk inte har något bättre för sig än att näthata någon för en sådan struntsak.

Men jag blev ju litet nyfiken på det där ”urspungliga luciatåget” och sedan jag kollat vad de menade blev näthatet om möjligt ännu löjligare. Det som man i Bromölla uppfattar som ursprungligt är nämligen inte ett skvatt ursprungligt.

Jag har precis skrivit ett rejält kapitel om både lussefirande och stjärngossar och andra figurer som hade hyss för sig i juletid förr om åren. Firandet i Bromölla har inget alls med detta att göra. Det är bara ett helt vanligt modernt lussefirande, fast utan tomtar och pepparkaksgubbar. Jag vet inte hur de har gjort sin research inför sitt tåg, men om man skall klaga på något är det väl det arbetet.

Det finns inget ”original” i att ha med eller inte ha med tomtar och pepparkaksgubbar. Ett annat år kanske de skall bjuda in bocken i tåget och se vad som sker då. Han hängde ofta med på den gamla goda tiden. Han spelade liksom apa i tåget och tiggde godis och pengar medan de andra försökte sjunga. Eller varför inte brassa på med ett av de där riktiga stjärngossetågen med bus, fylla och olämpligt uppträdande på stan. Fast kanske inte för tredjeklassare, då.

Historien är inte sådär snygg som vissa tycks tro. Det skedde inte att 1800-talsmänniskor klädde sina små barn i vita särkar och strutar på huvudena och hade ett ”klassiskt” luciatåg. Tågen har inte ens särskilt mycket med Lucia (helgonet) att göra. Det är en 1900-talsgrej. Förr var det busigare, grövre, brokigare och kanske mer roligt och farligt än direkt vackert. Vissa hade nog gärna ringt polisen om de kunnat när tågen var i faggorna. Det var inget för barn. Unga vuxna som gillade att dricka, ha utomäktenskapligt sex och leva rövare med grannarna höll på med sådana här saker. Alla tåg syftade ytterst på att antingen få mat, pengar eller sprit i utbyte mot mer eller mindre skön sång eller annat spektakel.

Jag tror inte att man vill ha ett klassiskt luciatåg i Bromölla.

Faktiskt är det så att så länge folk har firat jul och ägnat sig åt andra aktiviteter i jultider har dessa aktiviteter förändrats. Något egentligt original existerar inte. Den som letar efter det kan sluta leta nu. En annan sak som som alltid har gällt är att folk jämt har ansett att firandet var bättre förr och alla förändringar är till det sämre. Det är likadant med julklapparna. I samma generation som man uppfinner dem börjar man oja sig över hur det har spårat ur och hur mycket bättre det var förr när man verkligen gav från hjärtat och såg mer till kvalitet än kvantitet.

Sluta näthata den där rektorn nu. Att plocka bort och plocka in i luciatågen är inte alls fel. Så har man gjort så länge de är belagda. Just det är faktiskt ursprungligt, även om inget annat i tåget är det.

 

3 reaktioner till “Ursprungligt luciatåg…

  1. Tack. Skönt med lite fakta om vad som är ”klassiskt” eller inte.
    Personligen tycker jag att både tomtar, pepparkakor och snögubbar, eller vad de nu vill klä ut sig till, är välkomna i barnens luciatåg. För 15 år sen, när min yngsta gick på dagis, var ett barn stjärna. Inte stjärngosse. Stjärna. Det funkade det med.
    Kram på dig och trevlig lucia
    /Birgitta G

    1. Att vara stjärna är inte så märkligt som det låter. Stjärnor förekom i äldre tåg, men jag tror att det oftast handlade om att någon såg till att bära på en stilig pjäs som föreställde stjärna snarare än att man klädde sig i stjärndräkt. Jag har i alla fall inte sett någon sådan dräkt, men väl gossar med långa störar med lysande stjärnor i toppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s