Handskrifter på nätet!

Intresset är kanske begränsat, men jag kan inte låta bli att tycka att det är en enorm välgärning när handskrifter och annat källmaterial görs tillgängligt på nätet för envar att söka i.

Av en ren slump, mest för att jag ville göra en sökning på Codex Wormianus, en av de handskrifter som innehåller Snorres Edda, råkade jag finna att den ligger utlagd på nätet. Den är fullt läsbar för den som är van vid den här typen av material. Jag erkänner villigt att jag är förskräckligt usel och endast med nöd knäcker delar av texten. Inte ens så mycket att jag får fram ett vettigt sammanhang, bara tillräckligt för att kanske kunna kolla upp ett enstaka ord ifall jag skulle behöva det.

Men själva principen, att den finns där. Tänk så oändligt mycket lättare det egentligen är att bedriva forskning idag än för 50 eller 100 år sedan. Nu kan man sitta var som helst i världen med tillgång till Codex Wormianus. Då hade man varit tvungen att masa sig till Köpenhamn, och det var ju knappast vilken hobbyforskare som helst som släpptes in för att börja bläddra. Från att den har funnits i ett exemplar är den spridd till varenda hem med internetuppkoppling.

Jag säger bara det: Mer handskrifter på nätet! Ut med dem bara!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s