Semestern är slut

Jag sitter med boken från morgon till kväll den här veckan. Igår rann det på som om jag hade byggt ett väl fungerande vattenkraftverk. Jag trodde att början på boken skulle vara betydligt sämre och mer ofullständig än den i själva verket var. Men Dick har ju inte sett den än…

Idag körde jag i stället fast efter tio minuter, fick plocka fram källtexter och börja läsa och revidera. Det är tur att man är noggrann. Alltså har det inte precis gått snabbt framåt idag, men boken har ändå blivit oändligt mycket bättre.

Det bästa av allt är att jag på allvar har fått upp ögonen för den danske historieskrivaren Saxo Grammaticus (död i början av 1200-talet). Mannen var ett humoristiskt geni! Jag har vid flera tillfällen skrattat högt under läsningen. Vi har en utgåva av hans Gesta danorum i två band som kom på Gads förlag för några år sedan. Latinsk text med parallell dansk översättning, mycket lättläst, extremt fängslande. Saxos källkritiska inpass är obetalbara!

Om ni är historieintresserade är detta en utmanande och givande sommarläsning. Inget för hängmattan eftersom böckerna väger en del och riskerar att dräpa en läsare som råkar somna (liten risk, dock!) med dem över sig. Perfekt en regnig dag på verandan med en kanna te i närheten.

Saxo har raskt hamnat på listan över historiska personer jag hade velat träffa. Smart, rolig och historieintresserad, precis som jag! Säkert snygg också. Tur att jag har lyckats fånga 2000-talets version av Saxo Grammaticus och att han sitter i rummet bredvid och skriver historia just nu. Ska gå in och pussa honom bums!

2 reaktioner till “Semestern är slut

  1. Vilken är din lista på historiska personer du velat träffa? Jag hade gärna mött Edvard I av England, Karl XI av Sverige, Johan III av Sverige, Cicero och Tolkien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s