Rijksmuseum i Amsterdam

En liten ljusglimt i eländet under resan inträffade sista dagen, då Dick, Nala och jag tog en taxi till Rijksmuseum, ett riktigt bra museum med konst från medeltiden till idag i flera våningar. Höjdpunkten är förstås Rembrandt, men här finns något för alla.

DSC_0855.JPG

 

Nala gillar museer, precis som vi gör, och hon kan dealen. Man pillar inte, man springer inte, man överträder inte snöret framför tavlorna, och man är inte högljudd. Detta är inget problem, men vi har varit på många museer där vakterna mer eller mindre har förföljt oss och väntat på att Nala ska göra något ”barnlikt” som de kan attackera henne för.

Men på Rijksmuseum fanns det inga sådana vakter. Tvärtom! När Nala tog ett informationsblad på engelska, tittade på det och sedan satte tillbaka det kom en vakt fram och erbjöd henne en audioguide i stället. Han trodde att hon kunde engelska, men inte kunde läsa så bra och hellre ville lyssna.

Vilken vakt! Där gick han och såg att Nala tittade på tavlorna, ställde frågor och var helt seriös i sitt museibesök och så uppmuntrar han detta så att hon ska få lära sig ännu mer. Om han inte redan är chef för hela vaktstyrkan så hoppas jag att han blir det!

Detta gjorde ett så positivt intryck på oss att jag letade fram en mejladress till museet och skrev hur glada vi blev över hans inställning till Nala och hennes konstintresse. Jag hoppas att den informationen når fram till vakten och får andra att ta efter.

På bilden sitter Nala och Dick och betraktar en bild på Salome och Johannes Döparens huvud. ”Berätta historien”, säger hon och pekar på tavlorna. Hon vet att många tavlor visar något som man kan berätta en mycket längre historia om. Sedan får vi sitta ned och berätta om det ena hiskliga efter det andra. Det gäller att vara påläst när man går på museum med Nala.

Efter museet gick vi tillbaka till bussen för transport mot flygplatsen. På väg dit åt vi lunch och tittade i antikaffärer.

Nu är vi hemma igen. Syrenerna har slagit ut, solen skiner och hela trädgården har vuxit igen medan vi har varit borta. Ikväll åker Dick på ett snabbjobb till Stockholm, men han återkommer imorgon. Det är inget offentligt.

3 reaktioner till “Rijksmuseum i Amsterdam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s