Att bli vuxen

Man kan bli vuxen på många sätt, och man blir det säkert etappvis. Jag har grunnat litet på detta sedan jag träffade mamma och pappa senast. Vi hade ett intressant samtal. De hade träffat nästan alla sina vänner och bekanta i olika sammanhang på kort tid, och naturligtvis hade ämnet julfirande kommit upp. Det är ju den tiden på året.

Gemensamt för alla deras vänner är att de ”hatar julen!”. Alla, alltså! Inga undantag. Alla uttryckte sig kanske inte lika starkt, men känslorna var i alla fall inte positiva. De kände sig stressade, utnyttjade, slutkörda och irriterade, och då har julen inte ens ens börjat.

”Varför känner de så?”, frågade jag. Min bild av julen är en helt annan. Jag älskar julen mest av alla högtider. Man får pynta, äta god mat, ta det lugnt, softa med ett glas glögg medan man tittar på granen, elda i kakelugnarna, äta marsipan och få presenter. Det är rena lyxtillvaron här hemma i nästan en månad tack vare denna högtid.

Jo, det beror på att dessa vänner och bekanta fullständigt invaderas av sina barn och deras familjer under några dagar runt julafton. Det är kanske fyra vuxna barn med respektive och två eller tre barn i åldrarna 0 till 25. Det lugna hemmet blir proppfullt av folk som förväntar sig att det ska vara som när de var små.

Mormor och morfar/farmor och farfar ska stå för hela julstämningen från stilig gran till sill i alla former, ris à Malta, glögg och dadlar, skinka, russin, stjärnor, glitter, renar i trädgården och tomte med skägg. För så var det när barnen var små.

Nu förstår jag också att detta inte gäller alla familjer, och jag fattar att vissa personer blir superglada när deras vuxna barn med sambo och exmakar och barn från olika håll väller in och fyller alla utrymmen med skor, kläder, marsvin och använda blöjor. En del gillar sådant. Ni som har sådana föräldrar kan bara köra på som vanligt.

Ni andra, som kanske inte har reflekterat över detta eller som har nöjt er med ”så kul!” när ni har berättat att ni kommer den 22 och åker den 26 december, ska kanske fundera på om det är rimligt att stressa ihjäl sina gamla föräldrar för att få samma julfirande som man fick när man var åtta år under hela livet.

Ni kanske landar i att det inte är det. I så fall ska jag ge er ett tips: Gör som jag! Sedan jag blev vuxen har jag firat egen jul precis som jag vill ha den. Det är en rätt stor befrielse att få göra det. Man plockar highlightsen från julbordet och struntar i allt man inte gillar. Man får pynta granen precis så brackigt eller minimalistiskt som man föredrar. Vill man dra till Paris och dricka skumpa i några dagar går det också bra. Det jag gör är precis vad era föräldrar gjorde när ni var små: fixade en egen jul tillsammans med sin familj. Det är det man gör när man är vuxen.

Nu tänker några av er att julen är en tid då man ska samlas. Man vill inte att ens föräldrar ska behöva sitta ensamma i sin stora ödsliga villa. Det vill de kanske inte, men är ni säkra på det? Innerst inne kanske de skulle jubla och slå volter om de fick ramla bakläges i varsin fåtölj med en kopp varm choklad och glo på Kalle Anka utan sina 12 barnbarn kladdande på TV-skärmen. Och om de inte vill vara ensamma så kan ni ju alltid bjuda hem dem, eller komma förbi en stund på juldagen med en färdig kalkon och en rejäl ostkaka.

Årets uppgift till alla som har föräldrar: Se till att de får en vilsam jul. Det är ovärdigt att få dem att tycka att julen är det värsta som kan hända bara för att ni är en del av den.

 

En reaktion till “Att bli vuxen

  1. Så insiktsfullt skrivet! Traditioner är faktiskt till för att omarbetas efter hur man själv vill ha det :). Själv bjuder jag in mina föräldrar och min svärmor till en lugn julafton (mina barn har blivit tonåringar). Trevligt när de kommer men också skönt med kvällen i lugn och ro. Får se hur det blir i framtiden. Det gäller väl att notera när man på något vis tippar över kanten för när det blir ”jobbigt”. Alltså när orken tryter och åldern helt enkelt tar ut sin rätt. Här är antagligen kommunikation och samarbete av största vikt!

    Önskar er en riktigt god jul och tack för att du återupptog ditt bloggande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s