Katarinas oxfilépasta

I fredags gjorde vi en enormt god pastarätt här hemma. Nala älskar ju pasta mer än all annan mat, möjligen med undantag för ris och tomtegröt, så när man vill fjäska för henne är pasta alltid en given succé. Vi hade en bit oxfilé i frysen och detta blev resultatet, så gott att man lätt kan bjuda på detta om man har köttätande gäster på besök.

Chilin som vi använde var inte särskilt stark, så en hel chili kan bli för mycket. Testa med en halv först och lägg till mer. Måtten är uppskattade och kan alltså inte tas på blodigt allvar. Man får prova sig fram. Jag skulle dock utgå ifrån detta om jag skulle göra rätten igen, vilket jag ska göra.

Katarinas oxfilépasta (4 personer)

0,5 fint strimlad purjolök av den gröna änden

1 finstrimlad vitlöksklyfta

1 finstrimlad chili

1 stort knippe hackad bladpersilja

250 gram oxfilé skuren i kuber (1,5 ggr 1,5 cm ungefär)

0,5 till 1 dl halvtorr sherry

4 dl grädde

en skvätt soja

0,5 msk kalvfond

olja, till stekning

salt, peppar

Riven parmesan och pasta

Gör så här:

1. Stek purjolök, vitlök och chili i olja utan att det får färg och utan att det blir helt ”slakt”. Behåll litet spänst i grönsakerna. Lägg åt sidan.

2. Hetta upp ny olja och stek oxfilén på hög värme en kort stund utan att den blir genomstekt. Salta och peppra bitarna och lägg åt sidan med grönsakerna.

3. Slå i sherry, grädde, soja och kalvfond i pannan och låt det puttra en stund.

4. Gör pastan så att den är helt klar.

5. Lägg i grönsakerna, persiljan och köttet i såsen. Rör runt och låt det bli varmt. Om man vill ha köttet genomstekt får man puttra på en liten stund extra (eller steka det längre från början).

6. Blanda oxfilésåsen med pastan eller servera var för sig med rikligt med riven parmesanost över.

3 reaktioner till “Katarinas oxfilépasta

  1. Låter jättegott! Måste provas! Bara en fundering – torr, halvtorr eller söt sherry? Jag älskar alla slags sherry, men tänker att det spelar viss roll vilken man tar i denna maträtt.
    Vänliga hälsningar, Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s