Biblioteeeket!

Ja, det är det vi pratar om här hemma. Ikväll gjorde vi för första gången en seriös mätning för att ta reda på hur stort det kan bli.

Vi landar på en golvyta på ungefär 70 kvadratmeter på första våningen. Sedan tillkommer balkongen. Nu säger inte golvytan i sig så himla mycket, men vi har alltså drygt 10 meter långväggar och 6,5 meter kortväggar att sätta bokhyllor på i två våningar. Det går bort litet utrymme för dörrar och fönster, men det ser ju ändå ut att kunna bli ett rätt stort bibliotek. Om vi ska ha en öppen spis förlorar vi ännu mer bokhylleplats, och det vill vi väl ha?

Jag har suttit och letat efter bokhyllesnickare i Skåne. Det finns faktiskt några att kolla upp. En sak som slår oss är att de flesta som bygger bokhyllor verkar välja att göra hyllorna vita. Vi hade tänkt oss att hela inredningen skulle göras i ek. Färg slits ju och om man tröttnar och vill ha allt träfärgat sitter man med skägget i brevlådan. Med ek som utgångspunkt kan man alltid måla hela rasket om andan faller på om tjugo år eller så.

Ah, tänk att få gå in denna katedral av böcker och ekhyllor och rejäla möbler, draperier och golvet täckt av mattor. Tänk att sitta där framför brasan och titta på klenoderna och äta dadlar eller ropa till Dick ”Har vi Peder Svarts krönika?” och han svarar ”Älskling, den står bredvid Per Brahes vid 1500-talskällorna”. Jag nästan ryser av välbehag inför sådana fantasier.

Idag träffade jag Virginia en stund på eftermiddagen. Vi åt äppelkaka och pratade. Vi funderade på hur biblioteket ska invigas. Vi måste ha en fest, till och med ett tjockt band att klippa och någon som säger något fint om böcker.

Åh, vad vi längtar!

3 reaktioner till “Biblioteeeket!

  1. Jag fantiserar ibland om ett stort rum där bokhyllor finns både längsmed väggarna och mitt i rummet uppställda i grupper om fyra med kortändorna i 90-gradig vinkel med varandra, som ett kors. Med en sittgrupp i mitten framför fönstren och stor krukor med växter i här och var.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s