Katarinas glögg

VARNING! Texten innehåller information om alkohol! Ställ följande frågor till dig själv innan du fortsätter: Är du över 18 år? Vill du ha information om alkohol? Klarar du av att hantera informationen utan att du eller någon annan tar skada? Förstår du att överkonsumtion av alkohol kan ge svåra skador? Om svaret är ja på alla frågor kan du fortsätta läsa. Annars får du göra något annat en stund.

Idag är det första advent, och det är äntligen helt okej att dricka glögg. Jag hör uppenbarligen till kategorin glöggdrickare. Jag vet att det är fint att säga ”hu, glögg! det är alldeles för sött!” Men det bryr jag mig inte om. Jag gillar inte det söta i första hand, utan det kryddiga. Inte för att glögg får vara surt, men ni förstår skillnaden. Eftersom jag också gillar att experimentera har jag tagit fram ett eget glöggrecept, och det erbjuds härmed till er. Vi blev tipsade om ett vin som heter Gato Negro när vi bad om ett som passade att använda till glögg. Det är perfekt eftersom det ”bara” smakar rödvin, ingen strävhet eller något annat som stör i glöggen.

Katarinas kryddiga glögg

4 dl rött vin

3 msk strösocker (får ökas om man vill ha sötare glögg, smaka själv)

1 kanelstång som bryts i mindre bitar

2 cm färsk, skalad och delad ingefära (saknas på bilden)

1 tunn skiva apelsin med skal (kan ersättas med bara en bit av det gula på skalet, men saften ger fruktighet som vi gillar)

några hela nejlikor (småpinnarna på bilden)

några hela kardemummakärnor (prickarna på bilden)

Gör så här:

Ta fram och förbered alla ingredienser och lägg eller häll dem i en kastrull. Rör runt så att sockret inte ligger som en hög på botten. Värm försiktigt tills det nästan kokar. Ta från värmen och sila glöggen. Häll i muggar med russin och en halv skiva apelsin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s