Julkalendern 2019

Jag fick en fråga om årets julkalender på TV, Panik i tomteverkstan. Vad tycker vi om den?

Jag är inte bara intresserad av att bli ”julkuletanten”, jag aspirerar också på titeln ”årets gnällspik”. Och vad är tacksammare att klaga på än julkalendern? Kan man inte klaga på den så är man baske mig inte värd att kallas gnällspik.

Så här kommer det: Jag tycker att den är urtråkig. Jag kan inte ens kalla den löjlig, för det skulle krävas att det fanns något som var litet småkul, men det saknas. Den är så tråkig att man inte ens orkar bli arg. Man sover i stället.

Ett höjdarskämt i årets kalender:
-Tomten är på väg ner.
-Nej, så illa är det väl inte.
-Jo, han är på väg ner för trappan.

Och vi i soffan bara: Skämtar ni? Är det detta som är nivån? Borde vi skratta nu?

Men, bortsett ifrån att allt som ska föreställa skämt antingen inte är roligt ens från första början eller inte blir roligt när det sägs av personer som är nollställda när det gäller skådespeleri så tycker vi att själva idén med julkalendern är rätt bra. Jag kan fatta hur de tänkte.

Det hade kunnat vara riktigt bra med en tomtevärld som bygger på att människor verkligen tror på tomten och som hotas av undergång när allt färre tror. På den intrigen hade man kunnat göra något riktigt bra utan att man har en tomte med svindåligt humör som drattar på ändan och fiser.

Min inställning är att uppdraget att producera en julkalender förpliktar. Målgruppen spänner över alla nu levande generationer i Sverige, och alla måste få något att tycka om. Jag ska erkänna att Nala tycker att det är kul när tomten drattar på ändan och fiser, så hon har skrattat vid några tillfällen. Men vuxna ställer ofta andra krav på humor, och då måste man ge även dem något. Detta om man ska satsa på att vara rolig i stället för att göra något mer allvarligt och äventyrligt, vilket grundidén hade passat bättre för. Hur löser man problemet när världen hotas av undergång? Knappast genom dåliga skämt, utan genom uppfinningsrikedom, mod och jävlar anamma. Det hade kunnat bli ett riktigt magiskt juläventyr, och så blir det sura nissar, en mästrande snögubbe och en fisande tomte.

Nåväl. Allt detta kan förändras redan ikväll. Resten av kalendern blir kanske rafflande. Och den slår tydligen tittarrekord så vi är kanske ensamma om att tycka att den är tråkig. Jag har alltid misstänkt att jag egentligen saknar humor. Många kvinnor gör visst det.

4 reaktioner till “Julkalendern 2019

  1. Under årenslopp har många Julkalendrar producerats. Finns det någon som du tycker om, eller är alla ekvivalenta (likvärdiga)?

    1. För ett par år sedan var det en som vi gillade allihop. Kanske hette den Tidskristallen? Men innan dess tittade vi inte. Nu följer vi kalendern för Nalas skull. Vi tycker överlag bättre om sådant som har en spännande historia än om sådant som mest satsar på humor.

  2. Efter att ha tagit del av ”ditt tyckande” om sagda julkalender har jag nu ‘tröskat’ mig igenom 10 avsnitt för att bilda mig en egen uppfattning. Det tionde (när den arme tomten snorar ner sitt eget skägg å det äckligaste m.m. d.v.s. frossar i fisar) var ett verkligt lågvattenmärke. Conclusion: meningslöst hopkok och synd på så rara och duktiga aktörer. Skräp-tv för barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s