Bokmanus i retur

I förrgår var jag på möte med Historiska Media. Jag fick mitt bokmanus i retur. Det hade lästs av ett proffs. Synpunkterna är relevanta och hjälpsamma. Även där jag tycker att det är litet väl petigt kan jag faktiskt gå in och ändra något för att göra det tydligare eller bättre.

En sak står jag och velar mellan. Minns ni när jag slutligen övergav skall till förmån för ska? Det var en process att nå dit, men när beslutet var fattat gick det snabbt. Nu skriver jag aldrig skall.

Min redaktör vill att jag ändrar litet till lite. Det sitter hårdare inne. Jag tycker att lite ser litet(!) rumphugget ut, som om man skulle skriva mycke. På den punkten kommer jag nog att envisas. Jag vill ha litet kvar och struntar faktiskt i SAOLs rådgivning. Bara med tanke på vilka nissar som står bakom den ordlistan kan man ju vägra följa dess anvisningar.

Annars blir jag förvånad över vilken bra bok jag har skrivit. Jag kan inte minnas att jag var så smart på den tiden. Att jag kunde allt det som står där! Lättläst och trevlig är den också. Den ska släppas i augusti, och snart kommer den att synas i Historiska Medias katalog. Då, äntligen, kan jag berätta vad den handlar om. Ni har kanske förstått det redan, fast jag har försökt att hålla det hemligt.

Samtidigt som jag läser manus gör jag register. Det är inte världens roligaste arbete, men erfarenheten säger mig att det är lika bra att göra det själv. Att gå igenom och rätta ett register som någon annan har gjort är nästan omöjligt.

I förmiddags var arkitekten här, hon ska rita vårt bibliotek. Hon mätte, fotade och antecknade. Hon verkar mycket proffsig och pålitlig, och som en sådan person som man lätt tycker om. Vi är glada att hon ska göra biblioteket.

En reaktion till “Bokmanus i retur

  1. Eftersom man använder både lite och litet i tal med en grammatisk skillnad, så tycker inte jag det är jämförbart med mycke och mycket. Ingen säger ju mycket med hörbart t och det stavas alltid mycket. Jag reagerar när det står litet på ett ställe där man skulle sagt lite. Det är säkert korrekt med litet, men eftersom inte så många skriver på det sättet uppfattar man det som fel och det stör flytet i läsningen. Det blir intressant att höra fortsättningen och vem som vinner slaget om litet! Ser också naturligtvis fram emot att läsa boken framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s