Senaste på biblioteksfronten

Man kan ju inte snacka om virus hela tiden, så varför inte sticka emellan med några biblioteksdrömmar. Än kan vad som helst hända, så inget ligger fast. Vi har inget bygglov, inga färdiga ritningar och ingen spade i jorden. Vi drömmer och planerar fortfarande. Här kommer senaste drömmen.

Tänk er att ni tar trappan ned till biblioteket. Det är fyra trappsteg av ek. Sedan landar ni på ett mörkgrönt marmorgolv. Rakt framför er finns en öppen spis, också inramad i grön marmor. Just nu brinner ingen eld där. Det är sommar. När ni ser er omkring finns bokhyllor av ek, men de har spännande detaljer i grönmålad metall. Ni noterar särskilt att konstruktionen som håller uppe hyllorna liksom övergår till att även hålla uppe balkongen till bibliotekets övervåning, och sedan fortsätter rakt upp mot taket. Hela balkongen hålls uppe på det sättet. Inga pelare på golvet, bara dessa metallomfamningar. I dem sitter också några dekorativa lampor.

Egentligen är det inte detta som intresserar er mest. Ni har omgående fått upp ögonen för det enorma fönstret. Det vetter mot norr. Fönstret är indelat i mängder av smårutor, och ovanför det finns ett annat fönster, ett takfönster, som också består av smårutor. Ni noterar att takfönstret är välvt. Det följer samma form som väggen har, och väggen avslutas inte i rät vinkel mot taket, utan i en elegant rundning.

Nåväl, ni kan inte stå här och glo. Varför inte gå uppför trappan till övervåningen? Ni lägger handen på räcket. Det är av grön metall. Men, oj! Är det en råtta här som dekoration? Finns det mer? Ja, en fladdermus, och en uggla och en enhörning. Vad kan detta symbolisera? Något att fundera över. Om ni letar finner ni fler djur, men det får ni återkomma till, för nu ser ni taket.

Taket! Egentligen såg ni det redan när ni kom in, men nu har ni nått balkongen och vänt er om. Ni blir imponerade. Taket är i guld, och det täcks av grönmålade takbjälkar i ett rombiskt mönster. Det påminner ganska mycket om ett klassiskt kassettak, fast modernt.

Inte nog med det. Nu ser ni också de två hörn i biblioteket som inte har bokhyllor. Här möter väggen taket. Det är över fem meter, och från taket rinner guldet utmed väggen ner mot det gröna golvet, som liksom sträcker sig upp på väggen. Till slut möts det mörkgröna och guldet och upplöser sig i varandra i ett intrikat rutsystem. Har Gustaf Klimt varit här? Antagligen inte, men någon måste ha tänkt på honom.

Medan ni kontemplerar över Gustaf Klimt och hans fäbless för guld och geometriska former ser ni er omkring på övervåningen. I söder finns också ett vackert fönster, men det är mindre än det norra fönstret. Det norra sträcker sig över båda våningarna, men det södra finns bara på övervåningen. Här finns bokhyhllor överallt, utom i hörnet med den guld-gröna väggdekoren.

Ni sätter er i soffan. Lutar er tillbaka och låter er svepas bort av det faktum att ni befinner er i ett hem. Någon bor verkligen här. Detta är någons vardag. Ni överväger att bli avundsjuka, men sedan tänker ni att värden utlovade en drink på balkongen i biblioteket, och skjuter det negativa åt sidan. Ni är i själva verket lyckligt lottade. Ni får ju komma hit när ni vill och hälsa på, och ni slipper damma böckerna.

4 reaktioner till “Senaste på biblioteksfronten

  1. Med din fantasi skulle du kunna skriva fantasyromaner. Men jag saknar något viktigt, en hemlig dörr som leder till en ännu hemligare kammare med magiska böcker, dödskallar och gamla guld och silvermynt. Samt den obligatoriska draken som slingrar sig runt biblioteket och som avgör vem som har tillträde och vem som blir uppäten. En kimära eller annat mystiskt väsen skulle passa som bibliotekarie.

    1. Jag skriver förstås inte om de hemliga utrymmena. De är bara för oss .Men vi borde ha en huvudlös bibliotekarie som gled omkring och undrade vart böckerna har tagit vägen. Dick vill ha en blodfläck på golvet framför spisen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s